/Berikutan kes ditahan di lapangan terbang Indonesia, agensi Lee Jong Suk ambil tindakan undang-undang

Berikutan kes ditahan di lapangan terbang Indonesia, agensi Lee Jong Suk ambil tindakan undang-undang

Untuk maklumat terkini berkaitan Lee Jong Suk, beliau telahpun selamat tiba di Korea. Berikutan masalah yang dihadapi pelakon ini bersama kumpulan pengurusannya yang ditahan di lapangan terbang Indonesia, agensinya akan meneruskan dengan mengambil tindakan undang-undang terhadap pihak penganjur.

Terdahulu, Lee Jong Suk telah mengadakan perjumpaan dengan peminatnya di Indonesia yang dianjurkan oleh Yes24 pada 3 November lepas. Namun, disebabkan ketidaktulusan pihak penganjur melaporkan keuntungan yang diterima kepada pihak cukai tempatan telah mengakibatkan pelakon berkenaan ditahan di lapangan terbang oleh pihak berkuasa tempatan.

Agensi Lee Jong Suk; A-Man Projek telah mengeluarkan kenyataan rasmi pada 6 November. Kenyataan terbabit turut dikongsi menerusi laman instagram agensi terbabit yang berbunyi;

“Hello dari kami, A-Man Project.

Kami telah menimbulkan kebimbangan dan kerisauan kepada para peminat berkaitan tentang Lee Jong Suk. Beliau tidak dibenarkan meninggalkan Indonesia sejurus tamatnya perjumpaan bersama peminat kerana kegagalan pihak penganjur Yes24 menyelesaikan isu berkaitan pengurusan perniagaan dengan pihak cukai tempatan. Ini merupakan kali pertama kami mengalami situasi seperti ini dan ia membuatkan kami sangat terkejut.

Pelakon kami juga turut merasa bimbang dan risau kerana keterlewatan kepulangan beliau ke Korea akan menjejaskan jadual penggambaran drama dan wargakerja produksi serta pelakon. Beliau lebih merisaukan perkara lain berbanding dengan dirinya sendiri. Namun begitu, atas bantuan yang diberikan oleh pihak kedutaan Indonesia, Lee Jong Suk berjaya menaiki penerbanga ke Korea dan kini dalam perjalanan pulang.

“Pada masa ini, kami terus meneliti punca kejadian ini, tetapi penjelasan yang diberikan oleh agensi dan penganjur YES24 berubah-ubah. Pertamanya, kami mendengar bahawa wakil YES24 di Indonesia mengambil pasport Lee Jong Suk serta kakitangannya tanpa sebab dan gagal dihubungi. Selepas beberapa jam, kami dimaklumkan bahawa individu yang bertanggungjawab ke atas cawangan Yes 24 Indonesia ditahan kerana gagal membayar cukai, lantas barang-barangnya termasuk pasport pelakon dan kakitangannya turut dirampas. Selepas beberapa jam lagi, media tempatan melaporkan Yes24 gagal memohon permit kerja sementara, yang membawa masalah ini kepada isu visa. Setiap penjelasan yang diberikan membuatkan kami bingung dan  kami tidak tahu apa penjelasan yang akan mereka berikan kepada kami selepas ini.

Kami merancang untuk mengambil tindakan undang-undang yang ketat terhadap syarikat pengurusan acara dan pihak penganjur mengenai kejadian ini, dan sebarang tindak balas lanjut terhadap perkara ini akan melalui wakil undang-undang kami. Kami (termasuk Lee Jong Suk) ingin mengingati memori indah, sokongan serta kasih sayang yang diberikan oleh para peminat semasa lawatan Lee Jong Suk ke Indonesia. Kami ingin memohon maaf kepada seluruh warga produksi serta krew drama “Romance Supplement”  dan orang ramai kerana telah membuat anda bimbang. Kami akan bayar balik sokongan serta kasih sayang anda dengan promosi yang lebih telus pada masa akan datang.”

View this post on Instagram

<에이맨 프로젝트 공식입장-수정> 안녕하십니까. 에이맨 프로젝트입니다. 지난 5일 인도네시아 현지 매체를 통해 알려진 당사 소속 이종석 배우의 출국 조치에 대한 에이맨 프로젝트의 공식 입장을 전달드립니다. 이종석 배우의 자카르타 팬미팅 비자 미발급 사태와 관련해 말씀드리겠습니다. 당사는 이번 팬미팅이 진행된 지난 3일에 앞서, 에이전트인 유메토모와 더크리에이티브랩 관계자를 통해 현지 프로모터인 예스24가 이종석 외 총 11명 스태프의 공연 비자 발급을 완료됐다는 진행사항을 확인했습니다. 이에 따라 2일 자카르타에 입국한 12인은 3일 오후 6시 30분 팬미팅 공연을 예정대로 진행한 바 있습니다. 하지만, 출국을 앞둔 4일 오후 8시께 자카르타 공항에서 출국자 전원의 여권를 소지하고 있던 예스 24 인도네시아 법인장의 행방을 알 수 없다는 소식을 접했습니다. 이후 당사는 5일 오전 2시 30분께 연락이 닿은 법인장을 통해 티켓 판매량 누락 신고로 인해 인도네시아 현지 세무 당국이 출국자 전원의 여권을 압류했으며, 이를 해결하기 위해 벌금을 납부할 것이라는 상황을 전달받았습니다. 이에 따라 이종석 배우 및 스태프 전원은 이 사태가 조속해 마무리되기를 기다리며 다방면으로 해결 방안을 강구하던 중, 주 인도네시아 대사관을 통해 비자 발급에 문제가 발생 이민국에 출국 정지 조치가 취해져 있음을 확인하게 되었습니다. 해당 시점까지 예스24 측은 이종석 배우와 에이맨 프로젝트에 거짓으로 일관하며 금전적 정신적으로 심각한 피해를 입혔습니다. 에이맨 프로젝트는 법률 대리를 맡고 있는 법무법인 율촌을 통해 프로모터인 예스24를 비롯한 두 에이전트사를 대상으로 한 법적 대응을 검토하고 있습니다. 또한 향후 이 사태와 관련한 추측성 글을 통해 당사 아티스트의 명예가 훼손되는 상황을 좌시하지 않을 예정입니다. 다시 한 번 이번 출국 조치와 관련해 이종석 배우 및 에이맨 프로젝트에는 귀책 사유가 없음을 알려드리며, 향후 이와 유사한 상황으로 더이상의 한국 아티스트가 피해 받는 일이 없도록 최선을 다해 마무리 할 것을 알려드립니다. 감사합니다.

A post shared by A-man project (@amanproject2018) on

Drama dua episode lakonan Lee Jong Suk dan Shin Hye Sun,” Death Song” akan keudara di SBS pada 27 November ini selamat tamatnya drama “Where Stars Land”. Sementara itu, Lee Jong Suk kini sedang menjalani penggambaran drama terbaru tvN “Romance Supplement” yang akan disiarkan tahun hadapan.

Sumber : Newsen

Komentar

comments

loading...